Meteen naar de inhoud

iOS 15: de nieuwe functies en verbeteringen van de iPhone 13.

Met de lancering van de iPhone 13 komt ook de nieuwste versie van het besturingssysteem van Apple: iOS 15. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste nieuwe functies en verbeteringen die iOS 15 biedt voor gebruikers van de iPhone 13.

iOS 15: de nieuwe functies en verbeteringen van de iPhone 13.

Nieuwe functies voor FaceTime

Eén van de grootste nieuwe functies van iOS 15 is de verbetering van FaceTime. Gebruikers kunnen nu gebruikmaken van de nieuwe “spatial audio”-functie, waarmee geluid afkomstig van verschillende deelnemers aan een FaceTime-gesprek wordt gepositioneerd in de ruimte. Hierdoor is het alsof de gesprekspartners in dezelfde ruimte zijn, in plaats van dat iedereen het geluid uit één enkele richting hoort.

Ook kun je nu gebruik maken van de “portrait mode” tijdens FaceTime-gesprekken. Hiermee wordt de achtergrond van de gebruiker onscherp gemaakt, zodat de aandacht volledig op de gebruiker gericht is. Daarnaast is er ook een nieuwe “grid view” toegevoegd, waarmee je tijdens een gesprek met meerdere deelnemers iedereen duidelijk op het scherm ziet.

Verbeterde notificaties

iOS 15 brengt ook een aantal verbeteringen voor notificaties. Zo kun je nu notificaties groeperen op basis van app of onderwerp, waardoor je meer overzicht houdt over de meldingen die je ontvangt.

Daarnaast is er een nieuwe “focus mode” toegevoegd, waarmee je specifieke apps kunt uitschakelen voor een bepaalde periode. Hierdoor kun je je beter concentreren op de taken waar je mee bezig bent, zonder afgeleid te worden door meldingen van andere apps.

Verbeterde Siri

iOS 15 brengt ook een aantal verbeteringen voor Siri. Zo is de spraakherkenning van Siri verbeterd, waardoor de assistent nu nauwkeuriger en sneller is. Daarnaast kun je nu ook gebruik maken van Siri op Mac-computers, zodat je de assistent op meerdere apparaten kunt gebruiken.

Verbeterde privacy

Privacy is een belangrijk onderwerp voor Apple, en iOS 15 brengt een aantal verbeteringen op dit gebied. Zo kun je nu zien welke apps je locatie gebruiken, en kun je de toegang tot je locatie per app beheren. Daarnaast is er een nieuwe “App Privacy Report” toegevoegd, waarmee je kunt zien welke gegevens apps verzamelen en met welke bedrijven deze gegevens worden gedeeld.

Ook is er een nieuwe “Approximate Location” optie toegevoegd, waarmee je kunt aangeven dat je app alleen ongeveer je locatie hoeft te weten, in plaats van precies. Dit biedt nog meer controle over welke gegevens je deelt met apps.

Verbeterde fotografie- en video mogelijkheden

iOS 15 brengt ook een aantal verbeteringen voor fotografie en video mogelijkheden. Zo is er een nieuwe “Live Text” functie toegevoegd, waarmee je tekst in foto’s kunt selecteren en direct kunt zoeken of vertalen. Ook kun je nu gebruikmaken van “Memories” op de iPad, waarmee je video’s en foto’s kunt bewerken en delen.

Conclusie

iOS 15 biedt een aantal geweldige nieuwe functies en verbeteringen voor gebruikers van de iPhone 13. Van verbeterde FaceTime en notificaties tot nieuwe privacy-opties en verbeteringen in fotografie en video mogelijkheden, er is voor iedereen wel iets interessants te vinden. Of je nu veel gebruik maakt van de camera’s of van de assistentie-functionaliteiten, iOS 15 biedt genoeg nieuwe opties om je iPhone 13-ervaring nog beter te maken.