Meteen naar de inhoud

Welke deelscooter is het goedkoopste? We vergelijken de beste deelscooters van Check, Go Sharing en Felyx.

Wij zijn fan van deelscooters, gebruiken ze vaak en daarom delen we graag onze ervaringen op deze pagina. Het is relatief voordelig, je hoeft zelf geen e-scooter aan te schaffen of te verzekeren, je bent snel onderweg en het is milieuvriendelijk. We vergelijken de deelscooters van Check, Go Sharing en Felyx. Dit zijn de aanbieders in Nederland op dit moment en je ziet de deelscooters in de grotere steden en zie verderop deze pagina ook de gehele lijst van plaatsen waar je een deelscooter kan pakken. Ook vind je hier voor Check, Go Sharing en Felyx een kortingscode om gratis rijminuten voor een e-scooter te scoren.

Deelscooter kortingscodesPromo codeHoe werkt de promo code?
Check promo codeAJI-XLLVul je promo code in de app en ontvang €5 wanneer je een nieuw account maakt.
Felyx promo codecI14OGi7Vul je promo code in de app en ontvang 30 gratis rijminuten wanneer je een nieuw account maakt.
Go Sharing promo code3AMJWKVul je promo code in de app en ontvang 25 gratis rijminuten wanneer je een nieuw account maakt.

Speciale kortingscode voor Check, Felyx and Go Sharing in Rotterdam: Met de code HUBS010 ontvang je 30 gratis minuten voor een deelscooter. Meer info vind je hier.

Hoe vergelijken we de aanbieders van de deelscooters?

Het belangrijkste is om te vergelijken op de prijs. Dus welke deelscooter is het goedkoopste? Daarnaast kijken we naar de snelheid en kwaliteit, het uiterlijk en het proces om daadwerkelijk de deelscooter te kunnen gebruiken. Ook evalueren we of de aanbieders een referal programma aanbieden zodat je met een promo code jezelf en je vrienden blij kan maken, of aanbieders een loyalty spaarprogramma hebben waarbij je trouwe klanten beloont en of er deelscooter pakketten worden aangeboden. We kijken waar de aanbieders actief zijn. Extra features worden ook meegenomen zoals de communicatie van prijzen, een telefoonhouder, of je met twee personen op een scooter kan zitten, tot hoe laat je een Felyx, Go Sharing of Check scooter kan nemen, maximale bereik en of er een beenkleed bij zit voor een behaaglijk ritje in de winter. Ons uitgangspunt voor de vergelijking is een rit van 10 minuten omdat we dat zelf het vaakst maken en aannemen dat dat een goed gemiddelde is om mee te vergelijken. TL;DR: wij vinden Check het beste.  

Welke deelscooter is het goedkoopste? Wat is duurder: een Check, Felyx of Go sharing e-scooter?

Op basis van rekenvoorbeelden en verschillende situaties kunnen we concluderen dat het verschilt welke aanbieder het goedkoopste is. We beginnen met de tarieven zoals die gecommuniceerd worden op de website van de aanbieders.

Welke deelscooter is het goedkoopste?StarttariefPrijs per minuutKosten pauzeren
Check€ 0,50€ 0,25€ 0,10
Felyx€ 0,50€ 0,30€ 0,10
Go Sharing€ 0,00€ 0,29€ 0,15

Je kunt zien dat Check de laagte prijs per rijminuut heeft, echter hanteren ze wel een starttarief van € 0,50. Dat heeft als gevolg dat de duur van de rit Check, Felyx of Go Sharing daadwerkelijk het goedkoopste is. 

Aan de hand van het volgende rekenvoorbeeld kun je dit zien:

Aantal RijminutenCheckFelyxGo Sharing
5€ 1,75€ 2,00€ 1,45
10€ 3,00€ 3,50€ 2,90
15€ 4,25€ 5,00€ 4,35
20€ 5,50€ 6,50€ 5,80

Vanaf 10 minuten is Check het goedkoopste en onder de 10 minuten is Go Sharing het goedkoopste. 

Als je deelscooter vaker gebruikt dan wordt het interessant om te kijken naar de spaarprogramma’s of membership pakketten die aanbieder hebben. Check heeft een zeer klantvriendelijk spaarprogramma waarbij je coins verdient voor het goed parkeren, een goede beoordeling geven en voor een rit van 10+ minuten. Ook kun je in de app zien welke scooter extra coins (zoek een geel bolletje met 3 t/m 7 coins) je extra kan verdienen door simpelweg die scooter te kiezen. Dat maakt Check erg aantrekkelijk want bij frequenter gebruik ben je goedkoop onderweg o.a. dankzij de coins en zeker bij een scooter met een een gele bolletje. Felyx en Go Sharing hebben verschillende membership pakketten wat de rijminuten goedkoper maakt. Echter, de rijminuten in de pakketten die Go Sharing aanbiedt zijn voor ons wat onduidelijk wat het vergelijken lastig maakt. Felyx is duidelijker en daar vind je in het groostte pakket een prijs per rijminuut van € 0,25. Tegelijkertijd gebruikt Felyx “Dynamic pricing” wat het vrij lastig maakt om vooraf te weten wat je precies betaalt. Hieronder zie je welke voordelen elke aanbieder biedt aan haar klanten waarmee je goedkoper kun rijden.

Welke kortingen geven de aanbieders?Loyalty spaarprogrammaVrienden uitnodigenGoedkoopste pakket of bundelprijs
CheckNa 10 punten een gratis rit van 10 rijminuten. Bij elke beoordeling 1 punt (voor jou en diegene erna), na 10 minuten een punt en soms meer punten per geselecteerde e-scooter.€5 gratis voor jou en je vrienden (ongeveer 10 gratis rijminuten)Niet van toepassing
FelyxNiet van toepassing15 rijminuten gratis voor jou en voor je vrienden 30 rijminuten€ 0,25
Go SharingNiet van toepassing25 rijminuten gratis voor jou en je vrienden€ 0,24 (Claim op Go Sharing website)

We maken zelf graag ritten en vaak zijn die net over de 10 minuten zijn en omdat dat blijkbaar een kantelpunt is voor de kosten, hebben we een rekenvoorbeeld hiervan gemaakt. In dit geval gaat het over een maand heen en weer naar je werk rijden (20 werkdagen, 40 ritten). 

Voorbeeld: 10,01 minuten heen en weer rijden tijdens 20 werkdagen (1 kalendermaand).Normale situatie en prijzenGem. kosten per ritPakket of regulier spaarprogrammaGem. kosten per rit
Check€ 120,00€ 3,00€ 108,00€ 2,70
Felyx€ 140,00€ 3,50€ 120,00€ 3,00
Go Sharing€ 116,00€ 2,90€ 109,40€ 2,74

Voor frequent gebruik en wanneer je het spaarprogramma van Check netjes gebruikt, dan zie je dat Check de goedkoopste is in dit rekenvoorbeeld.

Welke aanbieder is het gebruiksvriendelijkst: Check, Felyx of Go Sharing?

Vergelijken op gebruiksvriendelijkheidCheckFelyxGo Sharing
Klant wordenZeer makkelijkZeer makkelijkMakkelijk
Rit afrondenZeer makkelijkGemiddeld, je moet een foto van je scooter makenGemiddeld, je moet een foto van je scooter maken
Kwaliteit scooterGoed: merk is NIU, type N1SGoed: merk is NIU, type N1SVoldoende: merk is Super Soco
Snelheid scooterGoed (keuze uit 25 k/m en 45 k/m). Trekt snel op.Goed (keuze uit 25 k/m en 45 k/m). Trekt snel op.Voldoende. Trekt niet snel op.
BetaalmethodenAutomatische incasso, Creditcard, PayPal (per maand)Automatische incasso, Creditcard, PayPal, SofortCreditcard, PayPal
TelefoonhouderJaJaNee
Comfortabel zitten met twee personenJaJaNee
Haarnetje Helm (bij 45 k/m scooter)JaNeeNee
Beenkleed winterNeeJaNee
Tot hoe laat kun je de deelscooter gebruiken?Tussen 06:00 uur ’s ochtends en 01:00 uur ’s nachts.Tussen 06:00 uur ’s ochtends en 01:00 uur ’s nachts.24 uur per dag
Maximale bereik deelscooters100 km80 km70km

Op gebruiksvriendelijkheid vergelijken is een uitdaging omdat Check en Felyx dezelfde scooters hebben dus dat varieert niet veel voor het rijden. Je trekst snel op en zit comfortabel, ook met twee personen. Dat is niet het geval bij Go Sharing. Je trekt langzaam op en met twee personen zitten is niet fijn. Het design van de scooters van Check en Felyx is ook mooier dan die van Go Sharing in onze ogen: je wilt toch een beetje cool rondrijden. Tegelijkertijd zitten er kleine verschillen tussen die twee zoals bijvoorbeeld een beenkleed of een haarnetje. Felyx heeft dan wel weer het nadeel dat je elke keer een foto moet maken als je je rit afrondt, net als Go Sharing. Bij Check hoeft dat niet. De kleine verschillen maken het voor ons wel uit wie wij zien als winnaar en dat is: Check.

Waar kun je welke deelscooters gebruiken in Nederland?

Welke steden hebben deelscooters van Check, Felyx of Go?CheckFelyxGo Sharing
RotterdamRotterdamAlkmaar
AmsterdamAmsterdamAlmere
Den HaagDen HaagBergen op Zoom
GroningenGroningenAlmelo
BredaDelftAlphen aan den Rijn
LeeuwardenEindhovenAmersfoort
EnschedeHaarlemApeldoorn
AmersfoortBrusselAssen
HilversumBeverwijk
DüsseldorfBreda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Dongen
Dordrecht
Eindhoven
Enschede
Geldrop
Gilze en Rijen
Haarlem
Hengelo
Hilversum
Hoofddorp
Krimpen aan den IJsel
Leeuwarden
Leidschendam-Voorburg
Loon op Zand
Maassluis
Oosterhout
Ridderkerk
Rijswijk
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Soest
Tilburg
Veldhoven
Vlaardingen
Waalwijk
Zwolle
Zandvoort
Zoetermeer